Besegítettem a családi vállalkozásba, míg barátnőm papája itt gyógyult

Diákként mindig vállalok nyaranta munkát, egyrészt mert unatkozom, másrészt általában azért a pénz is jól szokott jönni. Persze a keresetemből nem sok szokott maradni, mert az általában fesztiválbelépőre, ruhákra vagy telefonra költöm el. Legutóbb is lázas keresésben voltam, amikor felhívott az egyik jó barátnőm. Kérdezte, hogy lenne e kedvem besegíteni az elektromossági szaküzletükbe pár hónapig, amíg az apukája nem tud dolgozni. Örömmel mondtam igent, bár mit utólag kiderült sajnos problémáik vannak. Családi vállalkozásban üzemeltették az elektromossági eszközöket forgalmazó üzletüket, a munka oroszlánrészét édesapja látta el. Ám, neki sajnos alkoholproblémái adódtak,  ami miatt nehezen, később egyáltalán nem tudta folytatni a munkát. Ezért volt szükségük segítségre a boltban.

Ezért a család teljes körű támogatása mellett úgy döntöttek, hogy megteszi az első lépéseket, az alkoholról való leszokás felé. Már volt néhány találkozója a Felépülök Addiktológiai- és Családsegítő Központban, ahol az előzetes állapotfelmérés és konzultáció során döntöttek úgy, hogy neki az lesz a legkézenfekvőbb, ha a 28 napos bentlakásos programot csinálja végig.

Itt a cél nem a leszokás az alkoholról, inkább felépülés az alkoholizmusból, illetve az, hogy a betegek elsajátítsák mindazokat a módszereket, melyek segítségével tünetmentesen tudjanak együtt élni függőségükkel. A program nemcsak alkoholistáknak, de egyéb függőséggel küzdőknek is ajánlott. Főleg azoknak, akik nem tudnak két szerhasználat között, csak rövid, maximum néhány napos absztinens időszakot fenntartani, illetve szerhasználati periódusuk napokig tart. Emellett, többször próbálkoztak már a leszokással az alkoholról, de ilyen jellegű szándékaik nem vezettek eredményre.

A bentlakásos terápia helyszíne Szőc, egy csendes Balaton-felvidéki település. A környezet diszkrét és nyugodt, turistáktól mentes, nincsenek váratlan látogatók, idegenek. Naponta könnyed séták tehetők a természetben bármely évszakban, és a program részeként heti egy alkalommal kirándulást is szerveznek a Balaton-felvidéken. A felepulok.hu honlap galéria menüpontjában található fotókból is látszik, hogy a szobák, a helyiségek barátságosak, és minden körülmény adott a nyugodt, jó hangulatú beszélgetésekhez és konzultációkhoz.

Egyéni-, családi- és csoportos megbeszélésekre is sor kerül

A program minden kezeltnek személyre szabott, vannak igény szerint egyéni és kiscsoportos foglalkozások is. Ez általában 3-5 főt szokott jelenteni. A nap 24 órájában tapasztalati szakember nyújt segítséget bármilyen helyzet merüljön is fel a kezelés ideje alatt.

A 28 napos felépülési terápia 120 óra tematikus-, 48 egyéb a felépülést támogató-, és 34 órányi természetben töltött szabadidős programot foglal magába. Valamit, egy alkalommal tematikus családi napot is szerveznek, ahol lehetőség van a családtagok látogatására és konzultáción való részvételére is lehetőség van. A 28 napos felépülési program természetesen az utógondozást is magába foglalja, melyet személyesen vagy online is igénybe lehet venni. Végül, a tanultak felfrissítése, a rendszeresen megrendezésre kerülő „felépülő-napokon” valósul meg. Ez a programelem is nagyon hasznos, hiszen hozzájárul a józanság megtartásához.

A Felépülök Családi Központ egy családi vállalkozás. Ők mindannyian érintettek a témában és keresztülmentek azokon a problémákon és buktatókon, melyeken klienseik is végigmennek. Profi addiktológus szakemberek, és felépült alkoholisták, aki saját tapasztalataikkal is segítik a betegeket a terápiák során. Olyan módszereket alkalmaznak, melyek segítségével 70-75%-os hatékonysággal kezelik az alkoholizmust. Ezt egy kipróbált és bizonyítottan hatékony módszerrel érik el. A metódus egyik fő sarokköve az, hogy a kezelések felépült, vagy felépülésben lévő alkoholisták, mint önkéntes segítők, vagy alkalmazottak segítségével valósulnak meg.

A barátnőm papája is sikeresen végezte el a terápiát és a bentlakásos programot, szinte az egész család újjászületett a csupa pozitív élmény hatására.